Is een elektrische truck momenteel rendabel?

Is een elektrische truck momenteel rendabel?

In de autobranche is elektrische rijden inmiddels gemeengoed geworden. Vrijwel alle automerken hebben elektrische modellen en sommige merken hebben brandstofauto´s al helemaal in de ban gedaan. Maar hoe zit het met elektrisch rijden in de transportwereld? Inmiddels bestaan er al elektrische trucks, maar is dit momenteel al rendabel? Wat zijn de voordelen en nadelen van een elektrische truck?

De aanschafprijs

Wanneer je als transportbedrijf duurzaam wilt zijn en op zoek gaat naar elektrische trucks, dan wordt het je niet gemakkelijk gemaakt. De aanschafprijs van een elektrische truck ligt beduidend hoger dan een truck op benzine of diesel. Een elektrische truck kan tot wel viermaal zo duur zijn als een truck op fossiele brandstoffen. Natuurlijk moet je wel verder kijken. Het gebruik is goedkoper en de aanschafprijs zal naarmate er meer elektrische trucks op de markt komen, lager worden. Daarnaast kun je bij de aanschaf flink profiteren van enkele subsidies en bij een energiebedrijf als Tibber profiteer je van lagere energiekosten.

De accutechnologie van een elektrische truck

Het grootste obstakel voor de transportwereld, is de actieradius van een elektrische truck. De accutechnologie moet nog veel beter worden ontwikkeld, zodat elektrische rijden echt rendabel wordt. Van de huidige elektrische modellen, ligt de gemiddelde actieradius tussen de 250 en 400 kilometer. Dit is nog veel te laag voor de transportwereld. Daarnaast daalt de actieradius onder bepaalde omstandigheden, zoals het weer, het gewicht van de lading en het rijgedrag. Wel is inmiddels de eerste elektrische truck van de band gerold met een actieradius tot 800 kilometer.

Een ander probleem is de infrastructuur om een elektrische truck op te laden. Die ontbreekt vooralsnog. Zelf kun je als transportbedrijf goede oplaadmogelijkheden hebben, maar dat zal een grote investering zijn. Wel profiteer je bij een energiebedrijf zoals Tibber, van 100% groene energie en een lage stroomprijs per uur. Daarnaast biedt Tibber alle mogelijkheden voor een slimme bediening. Het grootste probleem voor transportbedrijven zijn de oplaadmogelijkheden onderweg.

De voordelen van een elektrische truck

Hoewel transportbedrijven nog tegen enkele obstakels oplopen, zoals de aanschafprijs, actieradius en infrastructuur, zijn er ook veel voordelen te noemen. Het belangrijkste voordeel is dat elektrische trucks bijdragen aan een beter leefmilieu. Vooral in binnensteden veroorzaken trucks veel overlast met lawaai en uitlaatgassen. Een elektrische truck is stil en stoot 0% schadelijke stoffen uit. Met enkel elektrische trucks, zal de luchtkwaliteit in binnensteden er enorm op vooruitgaan.

In vergelijking met een benzine- of dieseltruck, heeft een elektrische truck gemiddeld 30% minder bewegende onderdelen. Dit zul je absoluut merken in het onderhoud. De onderhoudskosten zullen enorm dalen en de truck hoeft minder vaak een reparatie- of onderhoudsbeurt te hebben. Tenslotte zorgt een elektrische truck voor een beter imago voor het transportbedrijf. Je wordt als een duurzaam bedrijf gezien.

dante