Een pickup truck in Nederland: Luxe of overbodig?

Een pickup truck in Nederland: Luxe of overbodig?

We kijken allemaal genoeg televisie om te weten dat trucks een alledaags begrip zijn in Amerika. En het is makkelijk om te zien waarom: ze hebben gewoonweg een bepaalde charme. Ze zijn groot, sterk, robuust. Maar zeker niet te efficient! Dus vraag je je af: is het het waard? Waar kan ik zo’n truck eigenlijk voor gebruiken?

Allerlei terrein

Amerika is bijna te groot om een samenhangend land te zijn. De afstand van de staat Washington (in het noordwesten, net onder Canada) tot San Diego (in het zuiden, net boven Mexico) van Californië is 2200 kilometer- dat is bijna even ver als van Amsterdam naar het Turkse Istanbul. Het verschil is dat je op reis van Nederland naar Turkije door 8 verschillende landen rijdt, met 8 verschillende talen! Het is bijna te gek om te bevatten. In Amerika spreekt iedereen misschien dezelfde taal, maar er zijn net zoveel regionale verschillen als in Europa. En niet alleen wat betreft de normen en gebruiken- ook wat betreft het terrein! Er lopen zoveel verschillende bergketens door zoveel verschillende staten, met als gevolg een overweldigende variatie in terrein. Zo kun je bijvoorbeeld in Washington binnen drie uur van de woestijn naar een bergpas rijden- op een dergelijke reis is het cruciaal dat je auto even goed is met zand als met sneeuw, modder, regen, en wind. Zo’n auto is vaak een truck- grote banden, vierwielaandrijving, een sterke motor.

Allerlei materiaal

In Nederland missen we de bergketens een beetje! We liggen helaas grotendeels beneden zeepeil, en het gaat misschien net te ver om Drenthe een bergformatie te noemen. Trucks zijn bovendien niet heel efficiënt met brandstof- en in tegenstelling tot Amerika, is benzine in Nederland behoorlijk prijzig. Dus heb je zo’n mooie truck wel nodig? Enfin, we hebben er misschien niet per se het terrein voor, maar Nederlanders kunnen hard werken. En daar heb je af en toe wel een truck voor nodig. Een truck met een open bed is ontzettend veelzijdig. Het vervoert allerlei materiaal, in allerlei vormen, ongeacht de lengte of het gewicht.

De kosten

Maar zijn trucks niet ontzettend duur? Een valide vraag- en het antwoord is: nee. Absoluut niet. In een oogopslag lijken trucks misschien duur- maar alle auto’s zijn duurder geworden! Een paar jaar geleden was de gemiddelde autoprijs in Nederland een record-hoge vijfentwintig duizend euro. Als ondernemer is het ten eerste belangrijk om te onthouden dat bedrijfsleningen vandaag de dag niet zo intimiderend meer zijn als ze misschien vroeger waren – en bovendien zijn er genoeg dealers die rentevrije financiering kunnen aanbieden.

Bedenk ook dat de wens om over te schakelen naar elektrisch zich prima laat vertalen naar een mooie pickup. Zo investeerde Ford dit jaar niet minder dan een half miljard in de ontwikkeling van het model ‘Rivian’, een sterke, elektrische truck- die je veel minder kost om te gebruiken!

Een pickup truck kan een mooie, stijlvolle, zelfs milieubesparende aanwinst zijn voor een bedrijf dat zich richt op allerlei verschillende soorten werk. En het doet zeker geen pijn dat je er behoorlijk stoer uitziet in zo’n unieke truck!

dante